23948sdkhjf

Flisföretag vänder trend med nya maskiner

Det har gått trögt de senaste åren för Maskinflisning Laxå AB, men nu ska det bli ändring på det. Under hösten har två nya maskiner levererats från Vermeer Viking.
Bolaget har under flera år redovisat en sjunkande omsättning men med en ny ledning, ny styrelse och en maskininvestering vill man vända på skeppet. Lotta Elmfeldt rekryterades som vd för bolaget för ett år sedan för att börja turn around-projektet, nu har man köpt två nya maskiner från Vermeer Viking för sammanlagt mellan 10-15 miljoner kronor.

Är investeringen i de nya maskinerna en del av det projektet?
– Exakt. Det är det första maskinköpet sedan 2010, men det är inte det sista. Vi tittar redan nu på fler maskiner. Vi hoppas på en omsättningsökning på mellan 35-40 procent, säger Lotta Elmfeldt till Skog Supply.

Maskinflisning i Laxå jobbar på uppdrag främst inom fyra olika branscher – värmeverk, återvinningscentraler, skogsbolag och sågverk/massabruk. Uppdraget består i att omvandla trävirke till biobränsle, genom bland annat flisning och krossning.

Under flera års tid har omsättningen för bolaget sjunkit, och det förklaras av flera olika faktorer. Lotta Elmfeldt säger att det först och främst berodde på att man tappade kundkontakter efter att deras tidigare vd valt att lämna posten.

– Det fanns en man, en son i bygden, som heter Ulf Gustafsson som gjorde ett helt ofantligt jobb mellan 1997 och 2011. Han byggde upp Laxå Maskinflisning till ett fantastiskt bolag med väldigt bra rykte i branschen, Han hade mycket kundkontakter och stod för mycket kunskap. Men sen bestämde han sig för att sälja, säger Lotta Elmfeldt.

Otur bakom nedgången
När han lämnade posten såldes bolaget till ett riskkapitalistbolag som fortfarande är ägare. Enligt Lotta Elmfeldt hade de nya ägarna otur med i huvudsak två saker; branschglidningar och vädret.

– Vintrarna började bli mildare än tidigare. En kall vinter kan radikalt påverka omsättningen eftersom värmeverken måste elda mer. Sedan hade även stormarna i Sverige avlöst varandra, så det blev en väldigt stor känning, säger Lotta och säger att man även började titta närmare på andra affärsområden i branschen.

– Det skedde också en branschglidning i det att man kanske inte flisar lika mycket, att man går in i returträ också, så som vi gör nu.

Hantering av returträ, exempelvis lämnade träprodukter från en återvinningscentral, är någonting som Laxå Maskinflisning riktar in sig än mer på i och med köpet av de nya maskinerna.

Två nya maskiner
Under sensommaren och hösten har Laxå Maskinflisning beställt, och fått levererat, två nya maskiner från Vermeer Viking, en flismaskin, HG4000, och en krossmaskin, HG6000.

– Vi gjorde en maskinutvärdering baserat på pris, miljöaspekten och prestanda men framför allt slutkundens krav på kvalité av flisat material. Det tillsammans med att Vermeer Viking ligger i Askersund och vi i Laxå gjorde att de låg nära varandra vid behov av hjälp.

Sammanlagt har maskinparken kompletterats och utökat till totalt åtta maskiner, men enligt Lotta Elmfeldt är det för tidigt för att kunna säga hur det påverkar deras produktion. Men hon nämner att det här är ett steg mot att ta sig in i ett helt nytt område.

– Det är för tidigt att utvärdera hur det här kommer att påverka produktionen men initialt utökar det här kapaciteten att kunna erbjuda och rikta in mer på returträhantering och även ett nytt område som inte vi har varit inne på – flisning av grot. Men utvärdering av hur de står sig i de två affärsområdena är för tidigt att säga.

Lotta ser positivt på förutsättningarna att lyckas med turn around-projektet och hon säger att flismaskinen, som levererades för någon vecka sedan, redan är fullbokad resten av säsongen.

– Det är ett väldigt spännande projekt vi är inne i nu. Utefter förutsättningarna tror jag att det kommer att gå alldeles lysande faktiskt, och det här är en väldigt spännande bransch.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141