23948sdkhjf

Liebherr satsar stort på teleskoplastare

Inför 2018 gör Liebherr en rejäl manifestation på teleskoplastarsidan. Åtta nya modeller i sammanlagt 26 olika versioner lanseras. Fortfarande handlar det dock enbart om stela modeller. Ingen roterande maskin i sikte än.

Liebherr är förhållandevis färsk som tillverkare av teleskoplastare. De första modellerna visades på Bauma 2007 och efter en start med lyfthöjd på elva och tretton meter kastade sig företaget in i det riktiga getingboet med sjumetersmaskiner för ungefär tre år sedan.

Nu är det dags för ett nytt kliv i och med lanseringen av åtta modeller med sex till tio meters lyfthöjd och med ett urval konfigurationer som sammantaget ger 26 olika versioner. Dessutom erbjuds två olika utrustningsnivåer i en anpassning till användare med helt olika behov. Den enklare modellnivån ska vara fullt tillräcklig för effektiva last- och lyftuppdrag, medan den den mer avancerade S-serien kan komma till pass vid tyngre produktionsjobb och tillsammans med redskap som exempelvis kräver kraftigare hydraulflöde.

Enligt planerna inleds produktion av fem modeller i Telfs i januari, medan övriga tre kommer senare under året. Först ut är tre sjumetersmaskiner med kapacitet att lyfta 3,2, 3,6 och 4,1 ton, en sexmetersmaskin som ska klara lyft på 3,5 ton och en tiometersvariant med 3,3 tons lastkapacitet. Senare under året kommer två kraftfullare sjumetersmaskiner som ska klara lyft på 4,6 respektive 5,5 ton samt en niometare med sex tons lyftkapacitet.

Liksom tidigare står Deutz för motorleveranserna även nu när det handlar om steg IV-anpassning. Köparen kan välja mellan 3,6-liters motorer på 74 och 100 kilowatt eller en 4,1-litersmotor på 115 kilowatt. I grunden används SCR-teknik (selektiv katalysatorreduktion) men de stora motorerna kompletteras med dieselpartikelfilter. Även den hydrostatiska transmissionen är kvar sedan tidigare, något som ska ge en dragkraft på upp till 70 kilonewton beroende på motoralternativ. Toppfarten anges till 40 kilometer i timmen.

Företaget utlovar också en kraftigt vässad arbetshydraulik, vilket framför allt kommer att tydliggöras i den mer avancerade S-serien. Bland annat ingår då en lastkännande hydraulpump som ska klara att leverera 160 liter per minut samt ett övervakningssystem som ska säkerställa att flödet är det optimala i alla lägen.

I vanlig ordning har användarna fått tycka till inför och under utvecklingsarbetet och bland de huvudsakliga kraven är bra sikt, hög säkerhet och i största allmänhet förutsättningar att driva verksamheten effektivt. Exempelvis finns därför möjlighet att förse samtliga modeller med snabbfästen som är anpassade till ett flertal andra tillverkare, bland annat Volvo.

För att förbättra sikten har bommen en låg infästning samtidigt som bland annat motorhuven fått en sluttande och smäcker utformning. Rundad vindruta och mycket glas i hytten liksom att rops/fops-strukturen placerats vid sidan av de viktigaste synfälten bidrar till bra sikt i alla riktningar.

Genom att alla funktioner placerats i ett reglage kan föraren alltid ha sin vänstra hand på den inställbara ratten. Ett urval ställbara förarsäten medverkar tillsammans med den rymliga hytten till att skapa en genomtänkt och ergonomiskt väl utformad arbetsplats. Den digra tillvalslistan innehåller bland annat vibrationsdämpning, kamerasystem, centralsmörjning, vändbar fläkt och olika belysningspaket.

För att ge försäljningen en extra knuff etablerade Liebherr ett samarbete med Claas i mars 2015 med förhoppningen att det ska hjälpa företaget att flytta fram sina positioner på lantbrukssidan. Som det ser ut håller tidplanen, vilket betyder att de första Liebherrtillverkade teleskoplastarna levereras till Claas i januari 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078