23948sdkhjf

Maskinentreprenörerna kritiska till nya klimatlagen – "en bromskloss för levande landsbygd"

I ett pressmeddelande går Magnus Persson, förbundsordförande för Maskinentreprenörerna (ME), hårt åt nya klimatlagen men också två andra punkter.
Den nya klimatlagen är en bromskloss för en levande landsbygd i Sverige. Det säger Magnus Persson, förbundsordförande för Maskinentreprenörerna (ME) i ett pressmeddelande.

Och förutom klimatlagen, ser Maskinentreprenörerna två andra hinder – miljöbalken och det klimatpolitiska målet att minska landets utsläpp från transporter med 70 procent till 2030.

– Få inser vilken inverkan de har på möjligheterna att leva i glesbygd. Det finns ett hårresande exempel där Naturvårdsverket med stöd av miljöbalken systematiskt under sju år försenat en prövning, något som kostade upp till 1 000 arbetstillfällen, säger Magnus Persson i pressmeddelandet och fortsätter:

– Till detta kommer klimatlagen som, tillsammans med klimatmålet, innebär att skatten på drivmedel räknas upp med automatik varje år, eftersom man vill tvinga bort fordon som går på diesel eller bensin, säger Magnus Persson. Vi behöver en riktig analys av vad de tre tillsammans, inte var för sig, innebär för Sveriges framtid och inte minst våra unga entreprenörer.

Maskinentreprenörernas källa är en konsekvensanalys av 2030-målet för transportsektorn som konsultföretaget Sweco utfört. I analysen är klimatmålet satt i relation till tillgänglighet, samhällsekonomisk effektivitet, mobilitet och konkurrenskraft.

– Sweco konstaterar att det att det redan nu, trots att klimatlagen precis trätt i kraft, behövs en översyn av vad som är realistiskt om vi ska ha ett transportsystem som skapar förutsättningar för ett konkurrenskraftigt näringsliv i hela Sverige. För min del är det enkelt. Jag efterlyser en genomgående analys av vad miljöbalken, klimatlagen och klimatmålet tillsammans har för effekt på näringslivets möjligheter att leva och utvecklas. Vi måste våga väga miljöaspekterna gentemot ekonomiska och sociala konsekvenser i form av arbetstillfällen och välstånd, säger Magnus Persson i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093