23948sdkhjf

Engagemang i säkerhet gav bergtekniskt pris

Ett enastående engagemang som bidragit till att driva utvecklingen framåt inom frågor som berör och arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor var en viktig anledning till att Björn Strokirk, tidigare vd för SBMI, tilldelades årets Bergteknikpris.

Björn har ett enastående engagemang för branschen och har jobbat många år med att förbättra och utveckla både arbetsmiljö och säkerhet. Han har på ett föredömligt sätt drivit på den tekniska utvecklingen och tydliggjort detta för medlemsföretagen i SBMI. Det har handlat om allt från arbetsmiljö och ljuddämpning till säker borrning i gamla sprängbottnar, säger Lars Senf, vd för Epiroc Sweden, som delade ut priset på företagets Luciaseminarium i Nacka.

Bergteknikpriset, som i år delades ut för sextonde gången, syftar till att uppmärksamma personer som starkt bidragit till kunnande och forskning inom bergteknik.

Priset är tvådelat: Den större delen utgörs av en donation på 80 000 kronor till ett eller flera utvecklingsprojekt inom bergteknik. Projekten ska bedrivas på svensk högskola, universitet eller företagsoberoende institution och resultaten ska vara offentliga.

Den andra delen på 20 000 kronor består av ett resestipendium på 20 000 kronor som disponeras fritt av vinnaren.

Arbetsmiljö är ett av branschföreningens fokusområden och här vill vi jobba nära tillverkarna för att främja utveckling och användning av säkrare maskiner. Jag är mycket glad att få detta pris efter mångårigt samarbete med tillverkare, bergsprängare och krossentreprenörer, säger årets vinnare Björn Strokirk, som lämnade rollen som vd för Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI, förra våren.

Fjolårets vinnare Jan Kläre, Senior Project Manager på Boliden Mineral har valt att donera sina vinstpengar till Bergskolan i Filipstad.

Den anrika Bergskolan i Filipstad har under decennier bidragit stabilt till kompetensförsörjning och kompetensutveckling till svensk gruvnäring och metall industrin. Jag hoppas att min donation kommer skolan till pass för att fortsätta dra till sig studenter med attraktiva utbildningsmöjligheter och på så vis fortsätta med sitt bidrag till branschens kompetensförsörjning decennier framåt säger Jan Kläre.

Bergteknikpriset nomineras av den svenska entreprenad- och gruvbranschen samt av högskolor/universitet med bergteknisk utbildning. Vinnaren utses av en jury bestående av företrädare från Epiroc i samarbete med befattningshavare i branschen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125