23948sdkhjf

Tusen salvor senare – nu är det klart

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Efter drygt 2,5 års arbete är de stora och extremt komplicerade bergjobben i Henriksdalsverket klara. – Det hade gått på halva tiden om vi inte behövt vara så försiktiga.

Nacka. –  Det är bland de finaste bergrum jag sett, åtminstone på så här stora ytor säger Pentti Pihlaja.

Läs också: De bygger Stockholms nya avloppstunnel

Han är byggledare för berg när Stockholm Vatten och Avfall bygger ut och moderniserar sitt stora reningsverk i Nacka, han har också jobbat med berg i över 30 år och bör veta vad han talar om.

– Det är nästan som romerska valv!

De fina valven är ett resultat av många samverkande faktorer, förklarar han.

– Berget är homogent och fast, men det beror också på noggrann borrning och yrkeskunnigt folk som gjort rätt.

Läs också: Nästan ett helt Globen tas ut i Sickla

Och tur är väl det, för det här projektet har knappast varit något för nybörjare.

Sprängarna har berett plats i berget för både tekniktunnlar, en stor slamhanteringsanläggning och ett otal mediahål och andra förbindelser mellan de olika nivåerna.

–  Vi har tagit ut en jäkla massa berg, konstaterar Lars Brandeborg, byggledare för slamhanteringen.

–  Det är riktigt mäktiga bergrum, säger Pentti Pihlaja.

Läs också: Jättetunnel under Stockholm

I juni 2020 kan han konstatera att de stora bergarbetena är klara i Henriksdalsverket, även om det fortfarande återstår en del mindre sprängningar – till exempel ska taket höjas på flera ställen.

– Vi har tagit ut 100 000 fasta kubik bara för slamanläggningen, det motsvarar 300 000 ton eller 25 000 lastbilslass, konstaterar Pentti Pihlaja

–  Vi har sprängt över tusen salvor och använt 200 000 kg sprängämne!

Alla salvor har dessutom varit extremt väl planerade. Berget ska sprängas mitt i, runt och över det gigantiska Henriksdalsverket – som renar hundratusentals stockholmares avloppsvatten.

Läs också: Gigantiskt avloppsprojekt

Verksamheten kan alltså inte stängas av eller ens dämpas bara för att sprängarna behöver svängrum.

Berget har dessutom diverse mer eller mindre lättstörda grannar. Ovanpå berget finns bostäder och på sidorna susar både bilar, tåg, cyklister och andra trafikanter förbi.

–  Vi har haft 10-12 meter ner till taket på reningsverket, och 20-30 meter upp till grannarna på berget, konstaterar Pentti Pihlaja.

–  Det har varit en utmaning, inte minst när det gäller vibrationer –  vi får inte störa grannarna.

Läs också: Membran ska lyfta avloppsreningen

Det är en hel del trafik att hålla undan för även inne i berget. I de befintliga tunnlarna är lastbilstrafiken tät – de ska lämna in organiskt material av olika slag för rötning, samtidigt som sprängarna försökt spränga ut nya tunnlar och bergrum.

– De vill inte heller ha stillestånd så dem måste vi också hålla undan för, konstaterar Pentti Pihlaja.

Sprängarna har löst problemen på alla upptänkliga sätt: salvorna har varit små och sprängningen försiktig och på tider som grannarna kan leva med.

Ibland har man inte ens sprängt, utan sågat, spräckt eller raiseborrat sig  genom berget i stället.

–  Vi har sprängt i 2,5 år men det hade gått på halva tiden om vi inte behövt vara så försiktiga, säger Pentti Pihlaja.

I många fall har man fått nöja sig med en meter i taget och inga sprängningar har kunnat ske ”på rutin”.

  –  Som mest har vi haft 140 vibrationsmätare ute, alla avvikelser har rapporterats och vi har hela tiden fått justera längden på salvorna, säger Pentti Pihlaja.

Digitala tändare har underlättat arbetet rejält, förklarar han.

–  De kan programmeras så att man kan ställa in en exakt tid – då har vi kunnat förlänga salvorna lite.

Han gläds åt att berget i stort sett varit av god kvalitet, även om det funnits en del sämre zoner och betecknar de gångna dryga två åren som tämligen lyckade.

–  Vi har hållit tidplanen och allt har fungerat jättebra.

–  Det har gått ungefär som förväntat, även om det kanske krävdes lite av en inkörningsperiod i början, tillägger Lars Brandeborg.

Även inne i verket händer det mycket. En avgörande del i moderniseringen av anläggningen innebär att ett nytt reningssteg införs: totalt 1 008 reningskassetter ska installeras i de sju biolinjerna.

Varje kassett består av drygt två mil tråd – spagettiliknande rör försedda med pyttesmå porer som ska förfina reningen ytterligare.

Kassetterna sätts in etappvis och den första biolinjen ska vara klar att driftsättas i höst.

– Vi sätter 72 membrankassetter per bassäng, det blir 144 per biolinje och varje kassett innehåller 2,3 mil tråd –  det blir 330 mil tråd bara i en biolinje, förklarar Jan-Erik Larsson, delprojektledare på Svoab.

Filterytan i de 1 008 membrankassetterna blir alltså enorm.

–  Men det behövs, vi kan inte dubbla kapaciteten annars, det finns inte mer berg att spränga ut, säger Jan-Erik Larsson.

Membrankassetterna sätts på plats i den första av sju biolinjer.

Reningskassetterna och den nya slamhanteringsanläggningen ska göra det möjligt att fördubbla kapaciteten i reningsverket, för att kunna förse en växande befolkning med en god avloppsrening.

Det gigantiska avloppsprojektet innebär dessutom att det byggs och sprängs på fler ställen.

Henriksdalsverket ska till exempel ta över när reningsverket i Bromma ska läggs ned, avloppsvattnet därifrån ska i stället ledas via en ny 1,4 mil lång tunnel som ska ska sprängas fram från Bromma till Nacka och i en djup loop under Mälaren.

För att kunna ta emot de ökade mängderna ska Sicklaanläggningen få en ny anläggning för bland annat grovrening –  och det innebär i sin tur att nästan ett helt Globen måste sprängas ut i Hammarbybacken.

Det återstår alltså en hel del arbete innan allt är klart 2029.

Läs mer om det gigantiska avloppsprojektet här, läs mer om de svåra sprängningarna här, läs mer om Sicklaanläggningen här, läs mer om membrankassetterna här och läs mer om den stora tunneln här.

Fakta Membrankassetter

  • Mått: 2,1X1,7X2,6 meter
  • Vikt: 1,7 ton
  • Varje kassett har 2,3 mil fibertråd
  • Varje biolinje får 330 mil fibertråd
  • Den totala filterytan för de 144 kassetterna blir 205 000 kvadratmeter
  • Varje biolinje får 144 kassetter
  • Totalt 1 008 kassetter ska installeras i Henriksdalsverket

Källa: Stockholm Vatten och Avfall

Håll dig uppdaterad med Entreprenad

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bra start i Sverige för teleskopkran

1 september förra året tog Scantruck över generalagenturen i Sverige för Sennebogens teleskopkranar. Först ut bland dessa kranar i Sverige är 613E, med 16 tons lyftkapacitet, som används vid byggandet av Veddestabron nära Stockholm.

Mer hemmafix i coronatider

Byggmaterialhandeln har haft goda tider under årets sex första månader. I synnerhet har det coronapräglade andra kvartalet visat en kraftig försäljningsökning.

Bristande beredskap inför översvämningar

Europa har drabbats av ett flertal omfattande översvämningar de senaste 30 åren. Nu har forskare vid 42 europeiska universitet tillsammans slagit fast att perioden faktiskt är exceptionell, även vid en jämförelse som sträcker sig 500 år bakåt i tiden.

Nya ägare för tunga lyft

Han tar över som koncernchef i AF Gruppen.

Nyhetsbrev

Kina – en ljuspunkt på Volvos himmel

Med ett undantag har det i år varit kraftiga nedgångar på Volvo CE:s viktigaste marknader. Undantaget är Kina som är den främsta orsaken till att företagets nettoomsättning ”bara” minskade med 15 procent till 22,9 miljarder kronor under årets andra kvartal.

Arkiv

Litet stödbehov i byggbranschen

Med drygt tre veckor kvar att söka omställningsstöd har 9 335 företag beviljats stöd om totalt drygt 663 miljoner kronor. För byggbranschen tycks dock stödbehovet vara begränsat. Knappt åtta miljoner kronor har beviljats fördelade på 226 företag.

Sandvik på amerikansk offensiv

För att stärka sin sälj- och serviceplattform för en växande nordamerikansk kundbas förvärvar Sandvik sin distributör av Rammer-produkter i USA – Allied Construction,

Peab asfalterar i norr

Peab Asfalt har räknat hem ett par fleråriga beläggningsjobb i norra Sverige – uppdrag som beskrivs som strategiskt viktiga för företaget i regionen.

Tufft för företagare, men färre konkurser

757 byggrelaterade företag gick i konkurs under årets sju första månader, enligt färsk statistik från UC. Med det ligger byggindustrin fortfarande i topp antalsmässigt. Jämfört med samma period förra året stannade dock ökningen på fem procent.

Ägarrotation i Brdr Holst Sørensen

November gäller fortfarande för Bauma China

Teleskoperande lastare från Liebherr

Med L 509 Tele kastar sig Liebherr in i en för företaget helt ny produktgrupp – teleskopiska hjullastare. Först ut är en sjutonsmaskin med 4,8 meters lyfthöjd med pallgafflar.

Fältdator i mobilformat

Nyabs största i Mälardalen

Nyab fortsätter sin offensiv, inte bara i norra Sverige. För cirka nio månader sedan inleddes verksamhet även i Stockholm och nu har företaget tilldelats sitt hittills största projekt i regionen i form av den så kallade Trollesundsvägen.

Green Landscaping tar för sig i Stockholm

Nyab tar hem rekordentreprenad

Ombyggnaden av E4 mellan Haparanda och Salmis. enligt ett kontrakt på cirka 176 miljoner kronor, innebär Nyab Infrastrukturs hittills största vägentreprenad sedan företaget bildades för snart tre år sedan.

Gällivare vill ha Hybrit-anläggning

Näringslivet och en bred politisk samstämmighet gör nu sitt bästa för att den planerade demonstrationsanläggning som krävs i jakten på fossilfri ståltillverkning ska placeras i Gällivare, nära såväl råvara som vattenkraft.

Volvo avyttrar amerikanskt varumärke

I samband med förvärvet av Ingersoll-Rands vägmaskinsverksamhet 2007 hamnade även Blaw-Knox hos Volvo. Nu tar Gencor Industries över Blaw-Knox-verksamheten i en affär som förväntas vara avslutad innan årets slut.

Forskare ser över järnvägsunderhåll

Underhållet av den svenska järnvägen får mycket kritik. Forskare vid Luleå tekniska universitet ska därför försöka identifiera bästa sättet att åtgärda två av de mer kostnadskrävande behoven – spårriktning och underhåll av växelvärmesystemet.

Norrvidinge köper OP Entreprenad

Designutmärkelse till autonom dumper

Volvos autonoma eldrivna dumper TA15 har tilldelats en Red Dot Award för produktdesign.

Sennebogen storsatsar på kundservice

Sennebogen investerar mer än 25 miljoner euro i ett nytt kundservicecenter som placeras mellan företagets produktionsanläggningar i Straubing och Wackersdorf i södra Tyskland.

Huddig öppnar filial i USA

USA har utvecklats till en av Huddigs fokusmarknader. Därför öppnar företaget nu en filial, strategiskt placerad i Midwest, Chicago.

Boliden är nöjda med senaste kvartalet

Peab bygger skola i Karlstad

Gävle hamn bygger papperslager

Staden kräver schyssta villkor vid bygge

Unik bro kan stå länge till

Svevia står starka

Han blir chef på JM Entreprenad

Snart start för Ludvika-väg

Tunnelbana på väg

Peab kämpar mot stölder

Rekordhöga kopparhalter funna i Kiruna

Tredje gången för BDX

Se alla Företagens egna nyheter

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Drivknuten sponsrar Nyman Racing

Vårt sortiment av blåa varningsljus

Vanliga öppettider igen

Ge din lastbil eller släp ett extra lyft

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

UTÖ - framtidens varningsljusramp snart här!

Renovering och byte av elavtal kan spara dig massvis pengar

Sparar upp till 50.000 kronor med SmartDok – i månaden

Ta kontroll över ditt arbetsljus!

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

KIPP önskar en trevlig sommar!

Sveriges bästa pris på hjulgrävardäck!

Vi har öppet hela sommaren

Gripen Wheels och Väderstad i nytt samarbete.

4G Övervakningskamera för utomhusbruk

Slösar du för mycket tid på fakturering?

Äntligen - nu är vi ett bolag: Metso Outotec

LEGION varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Köp 4 BKT däck,25" och uppåt så får du en cykel på köpet!

Vi finns här för dig hela sommaren!

Självsugande centrifugalpump för industrier

Uppdaterad, ännu vassare version av populär backlampa

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Westlake SR01H Soft Drive – massivt premiumdäck

Sänd till en kollega

0.125