23948sdkhjf

Experter varnar: ”Redan i dag är det brist på lastbilar och kapacitet”

Enorma mängder ler- och jordmassor i Göteborgsområdet kan vara svåra att bli av med varnar branschfolk, enligt Göteborgs-Posten.
De kommande åren genomförs en rad stora projekt i Göteborgsregionen, som till exempel Västsvenska paketet och Norra Älvstranden. Nu varnar experter för det olösta problemet med stora jord- och lermassor som måste fraktas bort. Om tre år kommer det att röra sig om en miljon ton per år, enligt tidningen.

– Redan i dag är det brist på lastbilar och kapacitet. Det finns en uppenbar risk för flaskhalsar och att logistiken inte funkar, säger Jonny Bergman, forskningschef på företaget RGS 90, som sanerar förorenat jordmaterial, i en kommentar till GP.

Experterna framhåller också riskerna med illegal dumpning.

– Kreativiteten kan bli stor för att bli av med de här massorna. Vi har inte sett några katastrofer än, men lättjänta pengar har det en tendens att locka till sig oseriösa aktörer, säger Per Hübinette, handläggare på länsstyrelsen.

Trafikverket, som står för den största delen av de uppkomna massorna, lovar enligt tidningen att alla jordmassor ska vara spårbara och inte försvinna till tveksamma platser.

– Vi kommer att tillhandahålla adresser till våra entreprenörer så det blir samma förutsättningar för alla och ha ett kontrollprogram så vi vet var och när alla lass tippas, säger Johan Bengtsson på Trafikverket, samordnare för överskottsmassorna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062