23948sdkhjf

Rekordsatsning på tåg och bredband i Västernorrland

556 miljoner kronor ska ge snabbare tågförbindelser och utbyggnad av fibernätet.
Det är allehanda.se som rapporterar om att två projekt i Västernorrland nu får drygt en halv miljard kronor i stöd från EU.

Projekten kommer att drivas av länsstyrelsen i nära samverkan med andra aktörer.

Det ena projektet heter Funktionella Mittstråket där målet är att korta ner restiderna med tåg på Mittbanan mellan Sundsvall och Åre, att öka kapaciteten för godstransporter samt att förbättra trafiksäkerheten på E14. Projektet innebär bland annat, enligt tidningen, att Västra station i Sundsvall kommer rustas upp. Dessutom ska man investera i pendlarparkeringar i Västernorrland. Projektet är det hittills största regionalfondsprojektet i Sverige och har en total budget på omkring 323 miljoner kronor, varav man nu fått 153 miljoner i medfinansiering.

Det andra projektet heter Dig.2020 och har bland annat som mål att 90 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit per sekund senast år 2020. Detta projekt är Sveriges hittills största digitaliserings- och bredbandsprojekt med finansiering från Europeiska regionalfonden. Den totala budgeten omfattar cirka 233 miljoner kronor, varav man nu fått 158 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063