23948sdkhjf

Små företag – stora brister

Sex av tio undersökta mindre byggföretag avkrävdes förbättringar och på 200 arbetsplatser var arbetsmiljöbristerna så allvarliga att arbetet stoppades när Arbetsmiljöverket inspekterade verksamheten.


Arbetsmiljöverket inspekterade drygt 2 000 små byggarbetsplatser i en riksomfattande tillsynsinsats under 2011 och 2012, de flesta hade 3-10 anställda och hade inte inspekterats tidigare.

Resultatet av insatsen blev totalt 3 400 krav på förbättringar, det som felade ute på arbetsplatserna var bland annat bristande fallskydd, borttagna skydd och säkerhetsanordningar när det gäller arbete vid maskiner, dålig medvetenhet om vikten av att riskbedöma olika arbetsmoment, brister i att arbeta systematiskt med arbetsmiljön, belastningsergonomiska brister, dålig kunskap om skydd mot hälsoproblem som orsakas av damm, asbest och buller samt bristande kännedom om arbetsmiljölagen.

– Huvudelen av inspektionerna genomfördes ute på byggarbetsplatserna. Våra inspektörer har haft möjlighet att direkt rätta till de farligaste säkerhetsbristerna som att sätta tillbaka borttagna maskinskydd och sätta upp fallskydd vid arbete på hög höjd, säger Håkan Olsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverket uppger att de också tagit upp och rättat till ett flertal arbetsmoment som orsakar belastningsskador, till exempel tung eller onödig manuell hantering och arbete i trånga utrymmen.

Byggbranschen, som till stor del består av mindre företag med mindre än tio anställda, är olycksdrabbad. Enligt Arbetsmiljöverket inträffade ungefär en dödsolycka i månaden under perioden 2006-2012 och varje år anmäls 3 000 arbetsskador med sjukfrånvaro och 1 000 arbetsrelaterade sjukdomar. Olämpliga arbetsställningar, manuella lyft och fallolyckor orsakar stora skador uppger Arbetsmiljöverket.

– Ett viktigt syfte med vår tillsyn var att höja medvetenheten om riskerna hos de mindre byggföretagen och öka deras kunskaper om hur man kan jobba säkert för att förebygga olyckor och arbetssjukdomar, säger Håkan Olsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078