23948sdkhjf

Steg V-motor från JCB

JCB kombinerar dieseloxidationskatalysatorer, selektiv katalytisk rening och integrerade dieselpartikelfilter i sina nya steg V-motorer.

Uttoxeter. JCB har tagit fram nya steg V-motorer, på en pressvisning i mars deklarerade företaget att de tar sig an branschens miljöutmaningar genom att utveckla motorerna så att de levererar något som företaget betecknar som ”clean diesel power.”

– Den nya motorn är nu bara månader bort, förklarade JCB:s chef för motorer, Allan Tolley.

Vid nästa årsskifte ska steg V-lösningen släppas för motorer under 55 kW och över 130 kW, ett år senare, den första januari 2020, ska lösningen finnas för motorer mellan 55 och 129 kW.

– De nya reglerna för steg V motorer börjar gälla från 1/1 2020 men redan nu har JCB en motor som klarar dessa krav, kommenterar Markus Möller, försäljningsansvarig för JCB i Sverige

Enligt kraven i steg V måste partikelutsläppen minskas ytterligare, kraven omfattar dessutom fler typer av motorer och andra typer av bränsle, till exempel ingår naturgas och generatorer.

JCB:s lösning är att kombinera dieseloxidationskatalysatorer, selektiv katalytisk rening och integrerade dieselpartikelfilter.

– Vi hade redan högeffektiva förbränningsmotor och vi har bara förfinat och utvecklat dessa något ytterligare. Alla våra steg V motorer har utvecklats för att komma in under de nivåer som lagstiftningen kräver, säger Markus Möller.

Enligt JCB krävs inga ombyggnationer för att de nya motorerna ska passa företagets befintliga produkter.

– Det är kompakta system som installeras i de befintliga maskinernas motorrum, uppger Alan Tolley i ett pressmeddelande.

Många av JCB:s mellanstora maskiner kommer att få företagets treliters motor Dieselmax 430 som i steg V-versionen alltjämt ska leverera 55 kW (74 hästkrafter) och ett vridmoment på 410 Nm.

Trelitersmotorn har dessutom fått en elektronisk turbocharger, ett kompakt dieseloxidationskatalysator och ett nytt filtersystem. Trelitersmotorn kommer också att förses med autostoppteknologi, JCB utlovar också minskad bränsleförbrukning och längre serviceintervaller.

4,8-liters motorn JCB 448, på 81-129 kW (108-175 hästkrafter) och ett vridmoment på 516-690 Nm används för bland annat grävmaskiner, lastmaskiner och grävlastare.

JCB 448 får i steg V-versionen ett kompakt efterbehandlingssystem bestående av bland annat ett SCR filter, motorn får också en turbocharger och autostoppsystem som ska minska bränsleförbrukningen.

JCB uppgav på pressvisningen att de ser dieselmotorn som en nödvändighet om de större maskinerna ska kunna leverera det som krävs i framtiden, företaget satsar dock även på elektriska lösningar och lanserade nyligen sin första elgrävare (läs mer om det här).

Läs mer om: JCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109