23948sdkhjf

2019 års största stjärnor!

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

2019 kan läggas till räkningarna och vi kan konstatera att det lästs som aldrig förr på entreprenad.com – antalet läsare och klick har ökat rejält! Men vad läste ni mest? Svaret finns här!

I februari var det dags för rättegång i ett mycket uppmärksammat fall –två maskinförare hade gripit en dieseltjuv, men det var inte tjuven som ställdes inför rätta utan maskinförarna. Leveranstidningen Entreprenad var på plats under rättegången. Läs mer här.

När hösten kom fick Maskinexpo fatta ett tungt beslut – att ställa in nästa års mässa. Läs mer här.

När domen föll i det uppmärksammade maskinförarmålet visade det sig att Niklas Krämer och Leo Björkman friades i tingsrätten. Läs mer här.

Leveranstidningen Entreprenad hälsade på Wentreprenad igen – för ni minns väl Elias Westin – som startade eget som 16-åring? Tre år senare hade han kommit långt, det var en hårt arbetande 19-åring med stora planer som kom till tals igen. Läs mer här.

Två bröder från Vikbolandet hade inte mycket mer än en obändig vilja när de startade eget 2002. Nu frodas Häv och Gräv i en expansiv del av landet och företaget, som både spränger, krossar och mäter själva, ser sin bredd som en viktig framgångsfaktor. Läs mer här.

Det har stormat en del kring jätteprojektet Förbifart Stockholm. Trafikverket hävde till exempel en av konsortiet Lovön Samverkans två entreprenader, men fick svar på tal – en av konsortiets italienska parter stämde Trafikverket på motsvarande närmare 840 miljoner kronor. Läs mer här.

Maskinentreprenörerna har varit tydliga länge, de anser att ett av de allra största hoten mot branschen är förarbristen. ME:s vd Hampe Mobärg röt till lite extra i frågan i våras. Läs mer här.

Att regeringen ville höja skatten kraftigt på den diesel som används i de svenska gruvorna redan 1 augusti i år fick förstås läsarna att haja till. Läs mer här.

NCC fick bakläxa i somras. Företaget ville ha drygt 100 miljoner kronor för extraarbeten i Göteborg, men tingsrätten ålade i stället NCC att punga ut med nästan 44 miljoner kronor till motparten. Läs mer här.

Dumprarna dundrade fram i fjällen – med fyra meter ner till berget och enorma mängde torv fick VSM gå på djupet när de byggde en internationell flygplats på en blötmyr i norra Dalarna. Läs mer här.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ledare: Enkel lösning på stort problem

Mindre utsläpp med hjälp av AI

Mindre utsläpp, snabbare produktion och lägre kostnader är målet för ett forskningsprojekt som ska utreda möjligheterna att begränsa koldioxidutsläpp med hjälp av artificiell intelligens.

CM – en väg till ökad konkurrens

I Maskinentreprenörernas senaste konjunkturrapport strax före jul fick Trafikverket skarp kritik för att entreprenaderna generellt är för stora. Stefan Dahlgren, ordförande för CM-bolagen, hävdar att en lösning finns i Construction Management som dels ökar konkurrensen och dels kan stimulera kreativa lösningar.

NCC bygger i Eskilstuna

Nytändning för Dynapac

Dynapac har kommit starkt sedan nya ägarna Fayat trädde in, företaget har blåst liv i sitt varumärke och lockat tillbaka storkunderna. – Vi har tagit tillbaka initiativet.

Nyhetsbrev

”Vi ska vara nära verkligheten”

Ett laddat Dynapac har fått fart på försäljningen, för att komma ännu längre krävs kunniga säljare – det är inte bara mekanikerna som ska kunna maskinerna.

Arkiv

Delade meningar om vägen till fossilfritt

I dag är de flesta överens om att fossila bränslen måste fasas ut – och att arbetet bör göras skyndsamt. Däremot är vägen till målet långt ifrån utstakad. Det stod klart på Stora Infradagen som nyligen arrangerades i Stockholm.

Sporrande konkurrens för Dynapac

Dynapac och Bomag har sedan 2017 samma ägare. De ska dock fortsätta strida om kunderna precis som förr, även om vissa samarbeten kan bli aktuella.

Örebro vill beveka Trafikverket

”Det är inte en dag för tidigt”

Veidekkes kvinnliga anställda ska slippa byta om på toaletten eller bakom ett skynke –  nya bodar ska öka inkluderingen.

Epiroc och Luleå tekniska universitet fördjupar samarbetet

Starkt startfält i veckan - men vem vann?

Infraprojekt nominerade till arkitektpris

10 mars presenteras vinnaren bland de fyra anläggningar som nominerats till Trafikverkets arkitekturpris 2019. Samtliga nominerade förslag finns i de tre storstadsområdena och är uppförda av externa byggherrar.

Eldrivet för fastighetsskötare

Eldrivna sopbilar på gång från Mercedes

Sex meter bred och 60 meters lyfthöjd

Bostadsrätter i Bredäng

Maskinentreprenörerna vill ha verklighetsförankrat avtal

Högre övertidsersättning och rätt till dygnsvila på betald arbetstid finns bland de krav Byggnads lagt fram inför förhandlingarna om Entreprenadmaskinavtalet. Maskinentreprenörerna kräver å sin sida ett avtal förankrat i verkligheten och med större möjligheter till individuell lönesättning.

Epiroc i australiskt automationsprojekt

Hydroscand satsar i söder

Branschförening för repklättrare

Yrkesklättring är ett relativt nytt, men växande yrkesområde i Sverige. En nybildad branschförening ska nu bidra till att utveckla verksamheten ytterligare och skapa ett gemensamt språkrör.

Dynapac: "Det går inte att komma så mycket längre med att utveckla dieselmotorerna"

Krav på alternativ finansiering

Alternativ finansiering är den enda möjliga vägen att komma till rätta med dagens gigantiska infrastrukturskuld. Det menar Maskinentreprenörernas ordförande Magnus Persson som också efterlyser nya upphandlingsvägar.

Personliga möten nyckeln till Engcons framgång

I en värld som blir allt mer digital blir det personliga mötet allt viktigare för Engcon. Sedan 2017 har företagets 15 ”ambassadörer” haft kontakt med mer än 40 000 slutkunder världen över. Där ligger en väsentlig del av framgången, enligt företaget.

Träigt avtal för Peab

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Akuta åtgärder på E4-bro

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Cykelsatsning i Malmö

Projekterar för slutförvaret

Gissa metallen - Se metallprisernas utveckling 2019

Hultafors får mer på fötterna

Peab bygger i Stockholm

Dynalyzer går online 2020

Sveriges Byggindustrier byter namn

Utmaning söder om Sveg

Se alla Företagens egna nyheter

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Träffa Gripen Wheels på årets mässor 2020.

Kampanjpriser - Michelindäck & hjul för radodling och tröska

Positionsljus

Kampanjpriser på Michelindäck & hjul för traktor!

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Nu har vi ny hemsida!

Glöm inte bort den viktiga grunden

DISAB tar hem en stor order på vakuumsystem värd 5 miljoner!

LED nummerplåtsbelysning

Larm för entreprenadmaskin

Saferoad Sverige är stolt officiell partner till årets Rally

PSST... personligt, smidigt, skräddarsytt och tryggt

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Metso Contender Series

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Dags att byta bakljus på ditt släp?

Westlake CB763 till Bimar i Norr AB.

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Nytt för statsbussar; Pirelli MC:01 e -urban

Workshop 10 & 11 mars kring sprickprovning på komponenter

Robust arbetslampa med värmelins

Nästa unika nyhet från Westlake hos Gripen Wheels!

Huvudströmbrytare för traktor och maskin med spänningsvakt

Backa som ett proffs

Sänd till en kollega

0.125