23948sdkhjf

CE-MÄRKNING

Fram för fler fiffiga lösningar – men de måste vara säkra

Fixa gärna till maskinerna men ta ansvar för förändringarna. Det är rådet CE-märkningsexperterna ger uppfinningsrika entreprenörer.

Zatisfy kämpar för säkrare produkter

Att CE-märka en produkt innebär att inte bara lova utan även visa att alla relevanta säkerhetskrav uppfylls. Ett digert arbete – som Zatisfy vill hjälpa till med.

4

CE-märkningen många missar

I vissa fall måste maskiner som sätts samman i en så kallade line också CE-märkas, det gäller även äldre maskiner och det kan bli dyrt för den som gör fel.

CE-märkning är ett krav

En entreprenör och en leverantör skapade tillsammans en ny teknisk lösning. Resultatet blev en instabil och farlig maskin. Leverantören vägrade häva köpet men enligt Reklamationsrådet vilar ansvaret för CE-märkning tungt på tillverkaren.

CE-märkningen i fara

Man bör vara ännu noggrannare när man köper en parallellimporterad eller begagnad maskin som anpassats. Enligt Bengt Zetterström är det i princip omöjligt att CE-märka en kundanpassad ny maskin som parallellimporterats.

Klurig lösning kan vara farlig

Svenska entreprenörer är finurliga och har många goda idéer om hur just deras maskin skulle kunna anpassas. Andra uppslag är inte lika bra och då måste leverantörerna sätta stopp. Det anser Björn Bäckström på Maskinleverantörerna.

Jakten på drömmaskinen

En fabriksny maskin som kundanpassas utan tillverkarens medverkan kan förlora CE-märkningen. En förlust som kan få svåra konsekvenser om olyckan är framme. – Var försiktig med vad du önskar dig, säger Bengt Zetterström på SMP.

EMS varnar för att chansa

EMS Group AB anser att det kan vara riskabelt att kundanpassa nya maskiner på ett sätt som påverkar CE-märkningen, ansvarsfrågan är oklar och både kunden och leverantören kan få en otrevlig överraskning.

PG litar på egen standard

PG Marketing uppger att de kundanpassningar de gör inte påverkar CE-märkningen. – Vi monterar på maskintillbehör enligt dokumenterad standard, framtagen efter genomförd riskanalys och i enlighet med våra underleverantörers instruktioner, säger vd Patrik Gillgren.

Pon Equipment säger nej

Det går att kundanpassa maskiner och CE-märka om dem, men då måste man följa konstens alla regler. Det uppger Kristian Johansson på Pon, som ibland tvingas säga nej till kundernas önskemål.

Swecon ser svårigheterna

Frågan om CE-märkning av kundanpassade maskiner är viktig, anser Swecons vd Christer Söderberg som efterlyser mer hjälp från myndigheternas sida.

Fantasin får flöda – inom vissa ramar

Att modifiera eller bygga egna redskap löser ofta problemet. Men det gäller att veta vad man gör – mer avancerade redskap måste CE-märkas och även för en simpel skopa måste en riskbedömning göras.

Sänd till en kollega

0.125