23948sdkhjf

Radarpar med nytt vapen

" Det har blivit en stor förändring, vi behöver inte lägga överdrivet med tid på plats för att vara säkra på att vi inte glömt något."

En ny totalstation med skanner och kamera har underlättat ÅF:s mätningar.
– Det har blivit en stor förändring, vi behöver inte lägga överdrivet med tid på plats för att vara säkra på att vi inte glömt något.

Solna. Trimble SX10 skiljer sig på många sätt från traditionella totalstationer, en totalstation som saknar okular och som försetts med laserskanner, i paketet ingår också flera kameror.

Just avsaknaden av okular skulle kunna innebära att erfarna mätare reser ragg. Annalena Hellström, GIS-ingenjör på ÅF, ser dock mest fördelar.

Jag tycker att det är helt underbart, man behöver till exempel inte stå nära totalstationen, förklarar hon.

Hon hävdar att instrumentet snabbt hittar prismat, även i skogen, hon uppskattar också att det styrs via en tablet.

– Man ser direkt var man är och kan också se skanningsdata direkt på plats, det går till exempel att se om man behöver skanna mer.

Hon och kollegan Bridget Coulter, mättekniker på ÅF, är de som använt utrustningen mest hittills, företaget betatestade utrustningen innan den lanserades och de två har använt SX10 sedan våren 2016.

Det har blivit en stor förändring, vi behöver inte lägga överdrivet med tid på plats för att vara säkra på att vi inte glömt något, säger Annalena Hellström.

Duon jobbar alltid i par, där en mäter de hårda ytorna med totalstation och prismor, medan den andra tar de mjukare med GPS.

Med skanningen är vi säkra på att få med oss allt varje gång, det blir en kvalitetssäkring eftersom vi alltid kan gå tillbaka till materialet och hämta data.

Att åka ut en andra gång kan innebära tekniska svårigheter, det kanske har hunnit snöa till exempel. Är ytan skannad finns informationen redan inhämtad.

– Eftersom vi skannat av hela området kan vi ibland mäta i punktmolnet i stället, vi behöver inte alltid åka ut igen och mäta.

SX10 får följa med på många uppdrag, Annalena Hellström lämnar dock totalstationen hemma om det blir för oländigt.

– Den är ganska tung, det blir svårt att släpa med sig den i skogen – det är inte den optimala miljön för en totalstation, även om vi ibland gör sådana uppdrag också.

Annalena Hellström och Bridget Coulter etablerar totalstationen precis som vanligt.

Steg ett är att mäta med GPS och totalstation. När mätningen är klar gör de en 360-gradersskanning innan de flyttar stationen.

– Man kan välja att ta panoramabilder i samband med skanningen, det tar några minuter och blir jättefina kort, säger Annalena Hellström.

Det går också att välja områdesbegränsning på ett enkelt sätt i form av till exempel kupol eller polygon, både för bilder och skanning, tillägger hon.

– Vi sätter igång skannern och gör sedan annat medan den håller på, vi placerar ut stativ och prismor och förlorar ingen tid.

– Det är snarare så att vi vinner tid, mättiderna blir kortare när man kan skanna och slipper mäta in allt, säger Lennart Gimring, sektionschef för avdelningen mät- och kartteknik.

Skanningen tar bara 8-9 minuter och behöver inte heller göras i den finaste upplösningen för att leverera värdefull information uppger Annalena Hellström.

Hon förklarar att skanningen går att genomföra i de flesta förhållanden, starkt solsken och våta ytor kan dock innebära att man inte får riktigt lika många mätpunkter.

– Det går dock att ”knyta ihop” flera moln, om vi gör en friare skanning på slutet får vi material så att det räcker, säger Annalena Hellström.

Läs mer om varför ÅF ser skanning som ett värdefullt komplement till de vanliga mätningarna, länk finns här!

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125