23948sdkhjf

Här är hela topplistan -- de var bäst 2021!

 2022 är här! Innan vi ger oss i kast med det nya året passar vi på att summera det som gick – här är de 20 mest lästa inläggen på entreprenad.com 2021!

Nummer 1!

Det är värmländskt i toppen – reportaget om Schaktmiljö blev årets i särklass mest lästa inlägg på entreprenad.com!

Vi berättade historien om barndomsvännerna som åkte till Stockholm för att köra maskin åt andra – bara för att en dag tvingas ta hela ansvaret själva.

–  Vi hade inget val – det var bara att börja jobba, sade Robin Grund. Läs mer här!

Nummer 2!

I somras kunde Växjöbaserade Blinto vittna om att allt fler väljer att göra sina maskinaffärer via nätauktioner.

– Vår tjänst ligger i tiden. Pandemin har påskyndat den digitala transformationen, där många nya företag upptäckt fördelarna som finns kring att köpa och sälja via nätauktion. Säljare har kunnat släppa allt som annars rör en maskinförsäljning såsom telefonsamtal och visningar, eftersom vi sköter hela affären åt dem. I stället har de kunnat fokusera på sin kärnverksamhet, vilket varit extra betydelsefullt i dessa tider, sade Richard Nilsson, vd på Blinto. Läs mer här

Nummer 3!

Hur skum är branschen egentligen? När UC summerade krisåret 2020 visade det sig konkurserna i sig inte ökat men att byggsektorn sticker ut i ett avseende. Enligt UC är det nämligen vanligt att bedragare försöker utnyttja kristider för egen vinning och företaget drar utifrån sin egen statistik slutsatsen att byggbranschen blivit hårt ansatt under det gångna året.

– Av de byggföretag som faktiskt gick i konkurs kan hela 50 procent betecknas vara oseriösa, det vill säga har brister i företaget vad gäller skatter och registreringar, sade Richard Damberg, ekonom på UC. Läs mer här!  

Nummer 4!

När ett av Danmarks största entreprenadföretag gick i konkurs pekades ett svenskt motorvägsprojekt ut som det som fått bägaren att rinna över. Barslund hade räknat fel i anbudet, E4-projektet blev en enda förlustaffär och i november gick det inte längre – det blev konkurs. Läs mer här

Nummer 5!

Ännu ett företagsförvärv! Torbjörn Sundh Entreprenad är ett välkänt namn i branschen, företaget firade 30 år i fjol och när beskedet kom att ägaren Torbjörn Sundh säljer sitt livsverk till Nordisk Bergteknik väckte det en hel del uppmärksamhet! Läs mer här

Nummer 6!

Danska Barslund räknade fel när de lade ett vinnande anbud och fick uppdraget att bygga om drygt tre mil av E4 i södra Sverige.

Misstaget fick svåra konsekvenser – i november gick hela företaget i konkurs.

Henrik Krabbe, före detta vd på Barslund, berättade i en intervju med Entreprenads danska systertidning Licitationen att han tycker att upphandlingsprocessen måste förändras -- för att minska risken för att både projekt och företag ska hamna i beråd. Läs mer här

Nummer 7!

För snart ett år sedan hängde vi i hasorna på en sprängare på språng! Freddie Hermansson fick upp ögonen för sprängning 2014, han jobbade med entreprenad men insåg att en bredare kompetens kunde bli en tryggare bas.

– Som bergsprängare kan man ta hela entreprenaden, ska vi gräva en pool och hittar berg fixar vi det själva – då kan vi tjäna pengar både på sprängningen, schakten och transporten och behöver inte ta in någon annan.

Det dröjde inte länge innan han anställt en sprängarbetsledare, införskaffat en begagnad borrigg och börjat gå alla kurser själv.  Resten är historia. Läs mer här

Nummer 8! 

Peter Collin vägrade ge upp sin barndomsdröm – att bli bonde. När det var trögt bakom plogen skaffade han sig en dröm till i stället – att bli maskinentreprenör!

Sedan dess är det växelbruk som gäller för Peter Collin Grävmaskiner. Mannen bakom företaget är dessutom noga med att göra alla maskiner till sina -- på ett sätt som kan beskrivas som både skrikigt och smart!

–  Helt ärligt skär det sig ju lite – jag får ofta höra att ”dina maskiner ser för jävliga ut” men det är bara bra, syns man så finns man! Läs mer här

Nummer 9!

För en hjullastarförare har området framför maskinens skopa alltid inneburit ett riskmoment i och med att skopan skymmer sikten. Det vill nu Doosan komma till rätta med hjälp av modern digital kamerateknik.

– Både för oss på Maskinia och för Doosan är säkerheten i och kring våra maskiner av högsta vikt. Detta system som nu Doosan håller på att utveckla och är i slutfasen med, kommer att skänka varje maskinförare mycket bättre sikt av sitt arbetsområde och därmed skapa en ökad säkerhet kring maskinen, sade Daniel Gustavsson, marknadsanvarig hos Doosans svenska generalagent Maskinia. Läs mer här

Nummer 10!

En gråkall vårvinterdag smet vi in genom grindarna till Värtahamnen. Därbakom hittade vi den ena storheten efter den andra – jättemaskiner som mödosamt klippte ner den ena jättecisternen efter den andra.Den gamla oljehamnen ska nämligen genomgå ett rätt storslaget förvandlingsnummer – de gigantiska cisternerna ska bort, marken ska saneras och området ska så småningom bli en del av Norra Djurgårdsstaden, med tusentals bostäder och arbetsplatser.

Innan det kan bli verklighet måste det dock flyttstädas – ett uppdrag som krävde stora maskiner med rejäl räckvidd. Läs mer här

Nummer 11!

Det har blivit en hel del företagsförvärv under året. Ett av de allra mest uppmärksammade skedde i april, då Bellman Group köpte Norrvidinge.

– Förvärvet av Norrvidinge ligger helt i linje med vår förvärvsstrategi och framför allt vår önskan att fortsatt expandera verksamheten i södra Sverige. Norrvidinge har en affärsmodell som passar väldigt bra in i Bellman Group. Ett välskött och expansivt bolag, deklarerade Håkan Lind, vd i Bellman Group. Läs mer här

Nummer 12!

Bamse och Pippi i all ära – men kan de köra grävmaskin? I slutet av november fick vi skriva lite om en ung förare som kan vara världens starkaste grävmaskinist!

Jonathan Henningsson har dessutom fler strängar på sin lyra, sin ungdom till trots tar han sig an ännu yngre förare och lotsar in dem i branschen.

– Han är omhändertagande, har tålamod och är bra på att förklara. Han har modet att lära ut helt enkelt, berättade Björn Gabrielii, byggledare och projektledare som känt den unge föraren länge. Läs mer här

Nummer 13!

När hösten kom drog Leveranstidningen Entreprenad till Värmland – närmare bestämt till Sunne och Södra Vikens gymnasium som spottat ur sig förare inom både skog och entreprenad sedan 1940-talet.

Söktrycket är högt till skolan som har moderna maskiner och engagerade lärare. Tyvärr fattas en annan avgörande pusselbit – det har blivit allt svårare att hitta praktikplatser åt eleverna. Läs mer här

 Nummer 14!

Precis i början av året fick Johan Jansson på Jansson Entreprenad ta emot Maskinentreprenörernas årliga infrastipendium.

Priset fick han bland annat för sitt nytänkande, ME lyfte till exempel fram den spektakulära brosprängning som genomfördes en kall och mörk natt några månader tidigare (och som vi förstås skrev om!).

Johan Jansson gladdes åt priset men var noga med att lyfta fram sina medarbetare. Läs mer här

Nummer 15!

Maskinentreprenörernas vd Anders Robertsson röt rejält till i februari. Ord har betydelse och ”maskinförare” beskriver inte på långa vägar hur viktiga de faktiskt är – för hela samhället, dundrade han.

–  Många ser maskinentreprenörer som de där som ”står i vägen” vid ett vägbygge men vi gör mycket mer än så –  vi bygger Sverige, vi utvecklar Sverige och vi är en nyckelspelare för en väl utvecklad infrastruktur – det här är en framtidsbransch och en väldigt viktig bransch. Läs mer här

Nummer 16!

Regeringen morrar lite över det sätt som jord- och schaktmassor, entreprenadberg och annat naturligt förekommande material som kan användas för anläggningsändamål hanteras i dag. Enligt regeringen drabbas vi därför av omotiverade kostnader, både för samhället och branschaktörer, miljöproblem och ett dåligt utnyttjande av resurser.

Därför har Naturvårdsverket fått i uppdrag att göra en översyn och senast 1 juni 2022 redovisa hur regelverk och andra styrmedel kan justeras.  Läs mer här

Nummer 17!

Det har länge talats om det papperslösa samhället även om det nog lär nog dröja innan vi når det. Därmed inte sagt att utvecklingen i den riktning stoppats – tvärtom. Punktinsatser görs på många håll, bland annat hos Bellman Group som vill komma bort från papperskvittona och därför testat en digital lösning till-sammans med Hogia på Skanskas täkt, Välsta Kross, i Upplands Väsby. Läs mer här!

Nummer 18!

Thomas Concrete Group har vi fått skriva om flera gånger i år.  Mest lästa artikeln blev denna, om hur betongtillverkaren skaffade sig en egen hamn.

– Det är en strategisk investering som säkrar logistik för framtida försörjning av viktiga råmaterial till koncernen, förklarade Hans Karlander, vd och koncernchef för Thomas Concrete Group. Läs mer här

Nummer 19!

På plats 19 över de 20 mest klickade 2021 hittar vi Malte Rylander på Sussis Schakt & Entreprenad. Vi hälsade på honom en isande kall aprildag i Västerhaninge.

På plats fanns också hans trogna gamla hjulgrävare – som saknade varje tillstymmelse till maskinstyrning.

-- Nej, det klarar jag mig utan, – datorn är inte min käraste vän heller – jag har en dagbok jag skriver i, den kan ingen radera och den får inga virus, förklarade han glatt.

Det stora leendet betyder dock inte att han inte kan stå på sig. Malte är hård mot de hårda och granskar både beställare och arbetsplatser noggrant innan han skriver på. Läs mer här!

Nummer 20!

På 20:e plats hittar vi nyheten om att Volvo nobbar Bauma 2022, ett beslut som faktiskt inte bara hade med coronapandemin att göra.

– Även om fysiska möten förblir mycket viktiga, börjar vi se betydande förändringar i hur våra kunder vill engagera sig med oss både digitalt och ansikte mot ansikte. Detta drivs både av tekniska möjligheter att göra affärer mer effektivt och det ökande behovet av att göra affärer mer hållbart, säger Carl Slotte, chef för Region Europa på Volvo CE.  Läs mer här!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109