23948sdkhjf

RIVNING

Reportage
"Det gick så jävla bra"

Ska jobbet ta flera dagar eller en sekund? Rivarna på Jansson Entreprenad valde snabbvarianten, 2 000 ton betong flög i luften när de sprängde en bilbro över E4.

Mamma sprängde bron

Reportage
Unik rivning när E4-bro sprängs i Stockholm

I morgon SMÄLLER DET! Jansson Entreprenad ska spränga en bro över E4 i Vårby. – Det har aldrig hänt i svensk historia tidigare.

Reportage
Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Reportage
Härligt, härligt – men farligt, farligt

Månader av planering innebar att varje kvart var noggrant inrutad – och så strular ett redskap. En defekt hammare fick pulsen att rusa innan förarna lyssnade sig fram till lösningen.

Reportage
”Vi hade inte tänkt att starta så ”pang bom”, men så blev det”

Lotus Maskin och Transports satsning i övre Norrland har fått en bra start. En komplicerad rivning mitt i Umeå, med hårda vindar och hjälpsamma grannar, är kronan på verket hittills.

Reportage
Barsebäcks sista resa

Barsebäck är först ut att rivas, en pionjärroll företaget tar på allvar. – De beslut vi tar ska inte vara bäst för oss – de ska vara de bästa för hela branschen.

Reportage
Tio års rivning väntar

Kärnkraftverket i Barsebäck ska rivas, ett omfattande och komplext uppdrag som kräver mycket tid och extremt god planering.

Reportage
Komplex rivning i reaktorn

300 ton radioaktiv metall ska sågas isär och lyftas ut ur Barsebäcks reaktortankar, ett komplicerat arbete som måste göras innan den riktiga rivningen kan påbörjas.

1

Reportage
Finrivning på Östermalm

Rivarna får inte lämna några spår efter sig på Östra Real, alla installationer ska rivas ut men det måste göras med silkesvantar, en komplex rivning i en K-märkt byggnad full av konst. – Det blir lite finare rivning.

Reportage
Höjdarrivning med återvinning

1800-talshusen är lättrivna men aningen ologiska och det gäller att inte slumra till i höjdrivarhytten när Torbjörn Sundh Entreprenad river på Norrlands Universitetssjukhus.

Reportage
Ett sista farväl i Malmberget

"Det är lite tragiskt men gruvan ger och gruvan tar."

Reportage
Intensivt nattskift för stora maskiner

Sex grävmaskiner står tätt i Täby en vårvinternatt – en bro över motorvägen ska rivas, en insats som kräver god koordination och snabba redskapsbyten. "Det blir inga kafferaster förrän klockan är på vår sida!"

Reportage
Starka saxar ska sänka silon

Örebro blir sig aldrig likt igen - specialbyggda maskiner ändrar stans silhuett

Reportage
Strikt sanering av späckad simhall

Största uppdraget någonsin för Kaj Johansson Åkeri.

Reportage
Lång väntan i Göteborg

Reportage
Klockan ska ner på knäna

Spektakulär rivning i Göteborg

Reportage
Delete river Slussen

Rivningen av Slussen är igång, ett stort men konstruktionsmässigt tämligen okomplicerat arbete som dock försvåras av att rivarna inte får störa den myllrande trafiken på en av Stockholms mest trafiktäta platser. – Logistiken är en utmaning.

Reportage
Härligt men farligt i hamnen

Reportage
Claes har koll på kulan

Att riva med kula beskrivs ofta som okontrollerat. Claes Nilsson bestrider den gamla klyschan, ”det går att träffa på ett mjölkpaket” förklarar han. – Men det är klart, då krävs det ju en maskinist och inte en förare bakom spakarna.

Reportage
Skalbar jätte röjer på Lidingö

Reportage
Muralmålning räddades

Reportage
Hårdknäckt Kolingsborg

Reportage
Softa rivare skonar skelettet

Sänd till en kollega

0.063