23948sdkhjf

RIVNING

Reportage
”Vi hade inte tänkt att starta så ”pang bom”, men så blev det”

Lotus Maskin och Transports satsning i övre Norrland har fått en bra start. En komplicerad rivning mitt i Umeå, med hårda vindar och hjälpsamma grannar, är kronan på verket hittills.

Reportage
Barsebäcks sista resa

Barsebäck är först ut att rivas, en pionjärroll företaget tar på allvar. – De beslut vi tar ska inte vara bäst för oss – de ska vara de bästa för hela branschen.

Reportage
Tio års rivning väntar

Kärnkraftverket i Barsebäck ska rivas, ett omfattande och komplext uppdrag som kräver mycket tid och extremt god planering.

Reportage
Komplex rivning i reaktorn

300 ton radioaktiv metall ska sågas isär och lyftas ut ur Barsebäcks reaktortankar, ett komplicerat arbete som måste göras innan den riktiga rivningen kan påbörjas.

1

Reportage
Finrivning på Östermalm

Rivarna får inte lämna några spår efter sig på Östra Real, alla installationer ska rivas ut men det måste göras med silkesvantar, en komplex rivning i en K-märkt byggnad full av konst. – Det blir lite finare rivning.

Reportage
Höjdarrivning med återvinning

1800-talshusen är lättrivna men aningen ologiska och det gäller att inte slumra till i höjdrivarhytten när Torbjörn Sundh Entreprenad river på Norrlands Universitetssjukhus.

Reportage
Ett sista farväl i Malmberget

"Det är lite tragiskt men gruvan ger och gruvan tar."

Reportage
Intensivt nattskift för stora maskiner

Sex grävmaskiner står tätt i Täby en vårvinternatt – en bro över motorvägen ska rivas, en insats som kräver god koordination och snabba redskapsbyten. "Det blir inga kafferaster förrän klockan är på vår sida!"

Reportage
Starka saxar ska sänka silon

Örebro blir sig aldrig likt igen - specialbyggda maskiner ändrar stans silhuett

Reportage
Strikt sanering av späckad simhall

Största uppdraget någonsin för Kaj Johansson Åkeri.

Reportage
Klockan ska ner på knäna

Spektakulär rivning i Göteborg

Reportage
Lång väntan i Göteborg

Reportage
Delete river Slussen

Rivningen av Slussen är igång, ett stort men konstruktionsmässigt tämligen okomplicerat arbete som dock försvåras av att rivarna inte får störa den myllrande trafiken på en av Stockholms mest trafiktäta platser. – Logistiken är en utmaning.

Reportage
Härligt men farligt i hamnen

Reportage
Claes har koll på kulan

Att riva med kula beskrivs ofta som okontrollerat. Claes Nilsson bestrider den gamla klyschan, ”det går att träffa på ett mjölkpaket” förklarar han. – Men det är klart, då krävs det ju en maskinist och inte en förare bakom spakarna.

Reportage
Skalbar jätte röjer på Lidingö

Reportage
Hårdknäckt Kolingsborg

Reportage
Muralmålning räddades

Reportage
Softa rivare skonar skelettet

Reportage
Björkarna fredas på Umeås största rivning

Reportage
Kassaskåpssäker rivning

Riktigt hård betong fick Demcom att byta ut roboten mot en grävare med jättesax. Att totalriva översta våningen i ett 14-våningarshus är dock inte allt - sex enorma bankvalv som går som en bärande ryggrad upp genom huset måste också bort.

Reportage
Biffig bro bröts ned

Uppståndelsen var stor när två stationshus och en flitigt trafikerad gångbro gick i graven under Kristi Himmelsfärdshelgen. Det krävdes dock östgötsk brutalitet och maskiner både på och nedanför bron för att få bukt med den sega betongen.

Reportage
Käften går i Liljeholmen

Reportage
Sista versen på Contan

”Beatleshotellet” innehöll betydligt mer asbest än man trodde och marken bär inte för tungrivare. Demcom Demolition AB varvar därför upp saneringen och låter rivningsrobotar tugga sig ner igenom de 14 våningarna.

Sänd till en kollega

0.117